
abcd 

_____________________________________________________________________ 

 
Traffic Signs Authorisation 

 
The Department of the Environment, in exercise of the powers conferred on it by 
Article 28(2) of the Road Traffic Regulation (Northern Ireland) Order 1997(a), hereby 
gives the following authorisation. 
 
Interpretation 

1. In this authorisation 
“the 1997 Regulations” means the Traffic Signs Regulations (Northern Ireland) 

1997(b); 
“tourist attraction” and “retroreflecting material” shall have the meanings 

assigned to those terms in regulation 2 of the 1997 Regulations. 
 
Control of traffic by traffic signs 

2.(1) The traffic sign illustrated by the diagram in the Schedule is authorised 
for erection for the purpose of the control of traffic both vehicular and pedestrian and 
with respect to the use of vehicles on roads. 
 

(2) The information indicated and conveyed by the traffic sign illustrated by the 
diagram in the Schedule shall be that specified in the diagram. 
 
Sign to be of the size, colour and type shown in the diagram 

3.(1) Subject to the provisions of this authorisation, the sign for conveying to 
traffic on roads information of the description specified in the diagram in the Schedule 
shall be of the size, colour and type shown in the diagram. 

 
(2) Dimensions indicated on the diagram shown in the Schedule are expressed in 

millimetres. 
 

Variations of dimensions 
4.(1) Where the diagram in the Schedule specifies a maximum and a 

minimum dimension for an element of a sign, the dimension chosen for that element 
shall, subject to the footnote to the Table, be not more than the maximum and not less 
than the minimum. 

 
(2) The sign shown in the diagram in the Schedule shall be of such dimensions 

as, having regard to the character of the road and the speed of the vehicular traffic 
generally using it, are necessary to accommodate any symbol or any other indication 
which, in accordance with this authorisation, may be shown on the sign and it is 
appropriate to show for the purpose for which that sign is placed on the road. 

 
(3) Any dimension specified in the diagram in the Schedule may be varied in 

accordance with the following Table, subject to the footnote to that Table. 
 
 

(a) S.I. 1997/276 (N.I. 2); see Article 2(2) for the definition of “the Department” 
(b) S.R. 1997 No. 386 



TABLE  
 

Height of letters or numbers 
Item Dimensions shown in diagrams Permitted variations 
(1) (2) (3) 
1 100 millimetres or more Up to 5% of the dimension 
2 Less than 100 millimetres Up to 7.5% of the dimension 

 
Note: Where the height of letters or numbers is expressed as a range within 
maximum and minimum dimensions the permitted variations indicated in this Table 
shall apply to those dimensions shown as the maximum and minimum. 
 
Proportions and form of letters 

5. All letters incorporated in the sign shown in the diagram in the Schedule 
shall have the proportions and form shown in Part I of Schedule 13 of the 1997 
Regulations. 
 
Permitted variants 

6.(1) Where the circumstances in which the sign shown in the diagram in the 
Schedule is to be placed so require or where appropriate in those circumstances, the 
form of the sign shall or may be varied as follows 

(a) the relative positions of the symbol and other legend may be reversed; 
(b) the symbols denoting the types of tourist attractions may be omitted or varied 

to any of the symbols shown in Schedule 14 to the 1997 Regulations. 
 
(2) Where the form of the sign is varied in accordance with this authorisation, 

the information conveyed to traffic by the sign is varied to accord with the form of the 
sign as varied. 
 
Illumination of sign 

7.(1) The sign shown in the diagram in the Schedule may be left unlit, or be 
illuminated either by means of internal or external lighting or by the use of 
retroreflecting material in accordance with paragraph (2). 
 

(2) Where retroreflecting material is used on any part of the sign shown in the 
diagram in the Schedule, all other parts of that sign shall also be illuminated by means 
of retroreflecting material. 

 
(3) Where the sign shown in the diagram in the Schedule is illuminated by 

means of external lighting, then that means of lighting shall be fitted to 
(a) the sign; or 
(b) the structure on which the sign is mounted or which is otherwise specially 

provided, 
except that if a sign is mounted on a bridge, tunnel or similar structure over a road the 
means of lighting may alternatively be mounted separately in a manner such as to 
illuminate the face of the sign effectively. 
 
J. Carlisle 
Authorised Officer 
1st December 1997 
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